Rabu, 27 Mac 2013

Perginya Dr Al-Buti


Perginya Dr Al-Buti

Hatiku ini menangis apabila mendengar perginya guru yang mulia, Dr Muhammad Said Ramadhan Al-Buti. Diri ini tidak pernah berkesempatan berjumpa dengan beliau, tidak pernah berkesempatan pergi hampir dengan beliau. Namun, kecintaanku kepada beliau sangat mendalam. Cukup dalam sehingga membuatku menangis apabila terdengar berita perginya beliau.

Allah. Ya Allah, selamatkanlah lidah kami daripada mencerca ulama-ulama.

Ramai antara sahabat-sahabat saya yang begitu lantang menentang Dr Al-Buti. Ramai yang berterusan menjaja keburukan beliau. Ramai yang begitu galak menyebarkan komen ulama-ulama yang berbeza pendapat dengan beliau. Selalu, sebaran ini akan disusuli dengan komen-komen yang menyedihkan hati.

Sahabat, adakah kecamanmu terhadap ulama yang sudah pergi ini menambahkan imanmu?
Sahabat, adakah kecamanmu terhadap ulama ini akan menyebabkan amalmu bertambah?
Sahabat, adakah sebaran buruk yang kamu lakukan terhadap ulama ini akan membantu perjuangan di Syria?

Saya merasakan, ketiga-tiga soalan saya di atas, akan dijawab dengan perkataan "TIDAK". Dr Al-Buti telah pergi. Beliau pergi membawa bersamanya segala rahsia kehidupannya, yang hanya Allah mengetahui. Jika berlaku kekhilafan sekalipun, adakah bermanfaat jika kita terus mengutuk beliau?

Janganlah menjadi seperti syiah yang berterusan mengutuk Abu Bakar, Umar dan Uthman, sedangkan, kesemuanya sudah meninggal dunia. Tiada apa pun yang mampu dibuat. Tiada yang mampu diubah. Abu Bakar sudah menunaikan tanggungjawabnya sebagai khalifaturrasul secara baik.

Kepada yang begitu lantang menyebarkan keburukan Dr Al-Buti, walaupun sebaran itu tidak mendatangkan apa-apa kebaikan sekalipun kepada debu-debu yang terbang, saya katakan:
"Sedangkan orang yang kebiasaan (yang melakukan dosa), kita akan menerima dosa jika menyebarkan keburukan mereka. Inikan pula ulama yang tidak kita ketahui hujung pangkal cerita. Yang didengar hanyalah internet. Tidakkah takut kamu kepada title 'pendusta dan penyebar berita palsu'?"

Beliau sudah pergi. Ijtihad beliau sudah terhenti. Sekarang, kita yang masih hidup, sila selamatkan mulut kita daripada mengatakan sesuatu yang tidak kita ketahui. Sesungguhnya saya melihat sahabat saya yang begitu cepat menerima berita buruk berkenaan orang lain, namun begitu liat menerima berita kebaikan orang lain. Kenapakah kamu begitu galak melihat saudaramu melakukan dosa? Adakah kerana kamu terlalu ingin merasa diri kamu lebih mulia darinya?

Semoga Allah swt jaga hati kita.Begitu lembut hati beliau. Hati kita bagaimana? Ijtihad beliau atas dasar ilmu, ijtihad kita atas dasar apa? Semoga Allah jaga kita.

Aku memilih untuk menyelamatkan lidahku daripada sesuatu yang tidak aku ketahui secara pasti.

1 ulasan: