Selasa, 30 September 2014

Kesamarataan Gender dalam Keluarga?

Saya ingin menyatakan sesuatu berkenaan isu kesamaan gender terutama dalam persoalan perkahwinan. Jelas sekali, lelaki dan perempuan adalah berbeza, terutama dari segi fizikal. Tiada yang mampu melawan hakikat ini. Jadi, kesamaan gender tidak akan berlaku sampai bila-bila.

Sejarahnya, golongan perempuan, menjadi surirumah sepenuh masa. Justeru, memasak dan mengemas rumah (rajin) adalah kriteria yang perlu ada pada calon isteri. Ini kerana, tanggungjawab isteri adalah melayani suami.

Kenapa perempuan perlu melayani suami? 
Jika mahukan jawapan yang mudah, ia adalah suruhan agama. Jika mahukan jawapan yang lebih panjang, ia adalah kerana konsep "sharing responsibility dalam membentuk keluarga bahagia".

Suami ada kelebihan yang tiada pada isteri
Suami sebenarnya sedang melakukan sesuatu yang tidak mampu dilakukan oleh isteri, justeru, isteri membantu suami dengan cara melayannya, demi membentuk keluarga yang kukuh.

Perbezaan fizikal antara kedua-duanya memberikan perbezaan ini. Anatomically, muscle bulk bagi lelaki adalah lebih banyak, justeru mempertahankan keluarga adalah tugas suami. Isteri, sharing the responsibility untuk mempertahankan keluarga, dengan membantu suami, dengan melengkapkan suami dengan segala yang diperlukan untuk mempertahankan keluarga.

Suami juga mempertahankan keluarga daripada segala gejala sosial, which isteri tidak mampu. Ramai perempuan tidak sedar hakikat ini. Keluarga yang tidak mempunyai father figure (anak luar nikah), akan melahirkan anak yang lebih mudah terlibat dalam gejala sosial. Cuba lihat persekitaran anda, apabila mak cakap, "pergi mandi", walaupun 10 kali, tetap tidak berganjak. Apabila ayah cakap, "pergi mandi", sekali cakap, terus pergi.

Isteri ada kelebihan yang tiada pada suami
Someone may say, "You are a chauvinist dude! You are stating that men are superior than women."

No, dude, I am not a chauvinist. Saya hanya menyatakan, lelaki mempunyai kelebihan dalam perkara ini, berbanding wanita. Manakala, jangan dilupakan, perempuan mempunyai kelebihan dalam perkara yang berbeza.

Stating the fact, rumah yang tidak sempurna (tidak bersih, tidak teratur dan tidak terurus) akan melahirkan anak yang lebih mudah terlibat dalam gejala tidak sihat. Ini juga adalah keputusan daripada kajian sains. Perempuan adalah kaum yang superior dalam memastikan rumah yang sempurna. Cuba perhatikan keluarga anda apabila ibu anda terpaksa menemani kakak anda di hospital.

Jadi, kerana itulah Allah swt wajibkan lelaki memberikan nafkah kepada wanita, atas dasar sharing the responsibility. Lelaki sediakan wang, makan dan pakaian kepada wanita, kemudian wanita menguruskannya untuk memastikan keluarga terjaga dengan baik.

Kesimpulan
Baiklah, ini adalah pendapat conventional. Segala masalah kini, adalah akibat daripada perempuan/lelaki mahu mengambil alih tugas yang tidak sepatutnya mereka lakukan. Maka, mereka terpaksa menanggung beban yang lebih besar daripada yang sepatutnya mereka tanggung.

Perempuan yang sepatutnya menyediakan persekitaran rumahtangga yang kondusif, mahu bekerja pula. Lelaki pula, sepatutnya menyediakan segala kelengkapan rumahtangga, malas pula bekerja, mahu duduk di rumah sahaja, akhirnya kelengkapan rumah tangga tidak cukup, maka, isteri terpaksa bekerja.

Cadangan
Kembalilah kepada asal. Lelaki perlu rajin bekerja, perempuan pula menguruskan rumahtangga di rumah. Kalau perempuan nak bekerja juga, perempuan perlulah memastikan tugasnya di rumah, tetap mampu dilaksanakan, kerana hanya mereka yang mampu melakukannya. Sharing responsibilities, bukannya cari responsibility.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan