Isnin, 24 November 2014

Hukuman Tinggal Solat Jumaat 3 Kali - Kenapa ada yang Kritik Kerajaan Negeri Kelantan?

Apabila kerajaan negeri Kelantan menguatkuasakan undang-undang untuk menghukum sesiapa sahaja yang tidak menghadiri solat jumaat, ramai yang mengkritik tindakan ini. Saya lihat, kebanyakan kritikan ini berakar umbi daripada golongan yang merasakan bahawa PAS tidak memberikan apa-apa sumbangan kepada perkara yang lebih besar, contohnya, rasuah dan lain-lain. Kerana itu, Pak Subky Latif seakan-akan mengkritik golongan ini dalam perenggan pertama dan kedua daripada tulisan beliau yang disiarkan dalam harakahdaily.

Untuk mereka yang tidak tahu, antara kritikan terhadap tindakan kerajaan negeri ini termasuk
Ini sahajakah yang PAS Kelantan mampu buat? Kenapa rasuah dan kezaliman terhadap rakyat tidak diberi penekanan?
Kenapa Sahabat Nabi saw Tidak Lawan Abu Bakar?
Saya sempat menyertai suatu daurah tentang sahabat Rasulullah saw. Sesudah saya siap menyampaikan pengisian berkenaan sahabat Nabi Abu Bakar As-Siddiq, seorang ustaz bertanya kepada sahabat-sahabat yang hadir,
"Pada zaman Abu Bakar As-Siddiq, beliau menentang golongan yang tidak membayar zakat. Apakah yang akan berlaku jika pada hari ini kita melakukan perkara yang sama? Apabila kita menghukum orang yang meninggalkan solat jumaat, dikatakan kepada kita, bahawa kita fokus benda remeh. Kenapakah perkara ini berlaku? Kenapa sahabat Nabi saw tidak menentang tindakan Abu Bakar As-Siddiq?"
Pada saya, soalan ini cukup tepat untuk ditanya pada hari ini. Apakah yang telah berubah pada hari ini berbanding zaman dahulu, sehinggakan perbuatan yang (hampir sama) dengan tindakan Abu Bakar As-Siddiq, mendapat tentangan daripada rakyat?

Wrong and Rights
Pada pendapat saya, semua ini berlaku kerana berbezanya wrong and rights pada mata rakyat Malaysia, berbanding pada zaman Abu Bakar As-Siddiq. Terdapat perbezaan yang cukup ketara antara right and wrong antara zaman kita dan zaman sahabat.

Sepertimana yang dipercayai oleh golongan Marxist dan Leninist, mereka menyatakan bahawa berlaku perubahan yang nyata terhadap peradaban menurut peredaran zaman, tidak kira dari sudut adat, agama dan sebagainya. Antara perkara yang berubah, adalah apa yang right dan apa yang wrong.

Untuk memudahkan bicara, golongan sahabat Nabi saw menyatakan bahawa right and wrong adalah daripada Tuhan Yang Maha Agung. Allah swt adalah the Ultimate Truth. Manakala, golongan marxist (socialist) beranggapan bahawa disebabkan right and wrong berubah menurut zaman, maka, tidak mungkin wujud suatu truth yang merangkumi semua zaman. Marxist menentang wujudnya Tuhan yang menjadi sumber kebenaran di dunia ini.

Untuk memahami maksud ucapan ini, kita perlu sedar bahawa, menurut golongan falsafah, truth adalah perkara yang disepakati oleh kebanyakan orang. Ini adalah definisi yang mudah. Contohnya, sebelum masyarakat mempercayai bahawa bumi ini bulat, pada ketika itu, masyarakat menganggap, truth adalah bumi ini rata.

Apabila kita menyedari hakikat truth ini, kita akan dapati, masyarakat bertindak pada zaman-zaman tertentu mengikut truth yang mereka anuti. Pada zaman dahulu, truth ditetapkan oleh Tuhan. Jika Tuhan menyatakan bahawa menjadi homoseksual adalah wrong, maka, masyarakat akan menyatakan bahawa "the truth is, homosexual is wrong and an act of a devil!" Begitu juga, pada zaman itu, Tuhan menyatakan bahawa berzina adalah wrong, maka, masyarakat menyatakan bahawa "the truth is, adultery is wrong and an act of evil!"

Kita akan dapati, truth inilah yang menetapkan yang mana yang right, dan yang mana yang wrong. Dan, kita menurut Islam, berpendapat bahawa Allah swt adalah the source of the ultimate truth. Jadi, setiap apa yang dikatakan Allah swt sebagai baik, maka, itu adalah right, dan setiap apa yang dikatakan sebagai buruk, maka, itu adalah wrong.

Tidak Menegakkan Truth Adalah Morally Wrong!
Sebagaimana manusia di mana-mana zaman, apabila ada orang yang menentang truth, kita akan rasa bahawa, adalah morally wrong untuk tidak menentang penyelewengan ini.

Contohnya, kita selalu dengar kisah ahli sihir dibakar oleh masyarakat barat pada sekitar 1400-1800. Apabila kita dengar cerita ini pada zaman kita, kita dapati bahawa tindakan mereka menghukum orang ramai yang dituduh sebagai ahli sihir adalah suatu yang melucukan. Namun, pada zaman mereka, fatwa yang ditetapkan oleh agama Kristian menyatakan bahawa ahli sihir menggunakan syaitan. Justeru, adalah wajib untuk orang Kristian menghukum ahli sihir yang telah menentang segala right yang telah ditetapkan oleh sumber truth mereka, iaitu Jesus.

Untuk memudahkan bicara, kita lihat contoh Universal Declaration of Human Right (UDHR) yang menyatakan bahawa semua orang adalah dilahirkan sebagai manusia bebas. Ini adalah perkara yang dianggap right pada zaman ini. Jadi, jika wujud manusia yang menghambakan manusia lain di dunia ini, pada hari ini, kita katakan bahawa, mereka sudah melakukan suatu kesalahan. Mereka yang melakukan boleh dipenjara.

Malah, hampir semua orang merasakan bahawa it is morally wrong untuk tidak melaksanakan right yang ditetapkan oleh UDHR ini. Kerana itu, apabila ada manusia yang menghambakan manusia lain, kita tidak merasa bersalah sama sekali terhadap mereka jika mereka dihukum mati sekalipun, sedangkan, mempunyai hamba adalah suatu perkara yang right pada zaman dahulu.

Tinggal Solat Jumaat is Not Wrong?
Mungkin ada dalam masyarakat pada hari ini, yang secara unconciously menganggap, meninggalkan solat jumaat, bukan lagi suatu perkara yang wrong. Justeru, mereka tidak rasa bersalah sama sekali jika mereka meninggalkan solat. Malah, mereka merasakan bahawa, right menyatakan bahawa tiada siapa pun yang boleh dipaksa untuk melakukan apa-apa termasuk solat jumaat.

Oleh kerana itu, mereka tidak merasa bertanggungjawab untuk menghalang orang ramai daripada meninggalkan solat jumaat, kerana meninggalkan solat jumaat is not morally wrong. Malah, adalah morally wrong untuk memaksa orang mendirikan solat jumaat. Apabila konsep truth, right and wrong ini bercelaru, maka, rakyat tidak mampu menerima apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri Kelantan ini.

Right and Wrong Nowadays Are Man-made
Kebanyakan perkara right and wrong yang berlegar pada hari ini adalah direka oleh manusia melalui akal mereka sendiri. Right pada hari ini, mungkin adalah wrong pada masa akan datang. Wrong pada hari ini, mungkin adalah right pada masa akan datang. Contohnya, extra-marital sex, dipandang sebagai suatu perkara yang wrong (berdosa) pada zaman dahulu, sekarang, dilihat sebagai suatu norma masyarakat. Malah, seorang yang dara sehingga kahwin adalah suatu yang pelik. (Kartun Family Guy minggu lepas membawa isu Jesus yang masih virgin sebagai suatu yang pelik edited: 10/12/2014)

Masyarakat kita pada hari ini mengambil right and wrong daripada sudut pandang golongan atheist, berbanding daripada golongan theist. Antara masalah yang timbul apabila soal right and wrong ini dirujuk kepada golongan atheist, adalah mereka boleh menjadikan apa sahaja right, dan apa sahaja yang mereka ingini sebagai wrong. Malah, sebiji telur pun boleh dianggap sebagai batu, jika penghujah ini pandai menaburkan hujah dan teori. Masyarakat boleh menerima teori bahawa manusia adalah anak-pinak monyet, inikan pula telur dan batu yang bentuknya bulat membujur, lebih mudah untuk dihujahkan!

Kesimpulan
Jika kita mahu kembali ke zaman Abu Bakar As-Siddiq, kita perlu berusaha supaya masyarakat kembali melihat right and wrong dari kacamata Islam. Ia adalah payah, terutamanya pada zaman di mana, Islam tidak diberi tempat yang sepatutnya.

Asasnya adalah, umat Islam (kerajaan Kelantan) menganggap bahawa adalah morally wrong untuk meninggalkan solat jumaat. Justeru, adalah morally wrong jika kita tidak memaksa orang yang melakukan wrong ini untuk solat jumaat. Sebagaimana kita merasakan bahawa adalah morally wrong untuk tidak menghukum seorang perogol yang melakukan wrong (rogol), begitulah juga pada kerajaan negeri Kelantan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan