Sabtu, 6 Jun 2015

Tafakkur Surah An-Nisa ayat 148 - Perihal Berterus Terang Akan Kejahatan

Saya suka mengingatkan diri saya, akan suatu ayat al-Quran surah An-Nisa ayat 148 yang bermaksud,
"Allah tidak suka kepada perkataan-perkataan buruk yang dikatakan dengan berterus-terang (untuk mendedahkan kejahatan orang); kecuali oleh orang yang dianiayakan."

Allah meletakkan suatu pengecualian sahaja di sini, iaitu orang yang dianiaya. Tujuannya jelas. Tiada orang yang mengetahui kisah sebenarnya, melainkan Tuan punya badan. Pendakwaraya dibenarkan kerana mereka diwakilkan oleh mangsa, justeru mereka bertindak sebagai lidah mangsa.

Kebenaran untuk orang dianiaya itupun hanya untuk tujuan menegakkan keadilan, iaitu pengadilan mahkamah. Jika untuk dibuat sembang di kedai kopi, tidak boleh ia (peguam) berkata-kata sedemikian.

Sekarang, mudah sungguh tangan/mulut melafazkan kata-kata kesat, di bawah alasan kebebasan suara, di bawah alasan mahu menegakkan keadilan dan sebagainya. Tujuan pendedahan bukan lagi untuk dibicarakan, sebaliknya kerana mengikutkan nafsu. Berjumpa tertuduh pun tidak pernah, tetapi cukup berani pula kita untuk 'mendedahkan kesilapan' tertuduh seakan-akan kita mengetahui segalanya cerita latar isu itu.

Ingat saudara, bila Allah swt tak suka, maknanya tempat pelaku adalah di neraka. Di mana keutamaan saudara, memuas emosi kini or sabar untuk syurga nanti?

Edited on 04/08/2015 to clarify the noun "ia" is actually referring to "peguam".

Tiada ulasan:

Catat Ulasan